Mijn hardloopreis van Purmerend naar Epe, eh Ede, eh…

Op reis naar Epe

Onlangs had ik een familieweekend in Epe en wilde ik daar weer hardlopend naartoe gaan. Dat had ik al een keer eerder gedaan, maar het leek me leuk om dit nog eens te herhalen. Je bent tenslotte een ultraloper, of niet. Met het oog op de Taubertal100 in oktober, waar ik 200 km ga hardlopen, wil ik dit jaar meerdere lange runs gaan doen in de voorbereiding.

In Komoot had ik een wandelroute gemaakt en deze kwam uit op 119 km. Dat leek me een mooie afstand, dus op een vrijdag om 5 uur ’s ochtends begon ik aan mijn tocht naar Epe. Het was net licht aan het worden en nog heerlijk rustig. Op de dijkjes langs het water wemelde het van de muggen, dus dat moest even op de neusademhaling om de “gratis prote├»ne inname” te vermijden ­čśë Bijkomend voordeel van de neusademhaling was dat ik gedwongen werd rustig te lopen.

Sommige stukken van de route waren helaas niet toegankelijk in verband met het broedseizoen, dus ik moest improviseren onderweg. Dat kost toch altijd weer wat tijd. Net voor Broek in Waterland zag ik koeien met een pasgeboren kalfje wat nog wiebelig op z’n pootjes stond, zo aandoenlijk!

Bij Amsterdam Noord liep ik door stukjes natuur die vrij lastig te belopen waren. Voor een wandelaar prima, maar niet geschikt om lekker door te lopen. Na het mooie Muiden met het Muiderslot (waar ik helaas ook verkeerd liep) kwamen er diverse dijken met schapen waar ik overheen moest. De schapen hadden lammetjes en waren erg beschermend. Op enig moment kwam er zelfs een achter me aan.

Wijzigen route

Onderweg besloot ik de route aan te passen en ik zette deze keer een fietsroute uit, zodat ik op goed begaanbare wegen zou lopen. Ik typte in “Bospark Epe”, zag iets verschijnen wat er op leek en drukte op “Go”.

Langs het Eemmeer begon ik door m’n drinken heen te raken en moest ik mezelf op rantsoen zetten. Het was echter heel warm en benauwd, dus ik verloor veel vocht. Ik was vertrokken met een rugzak van 2 liter en twee softflasks van 600 ml, maar dat ging er rap doorheen. Gelukkig kwam ik in de buurt van vakantiepark De Eemhof en daar kon ik bij de jachthaven weer m’n drinken aanvullen.

Next stop: Gelderland

Niet lang na mijn stop bij De Eemhof kwam ik bij de brug richting Nijkerk en liep ik Gelderland in (“dichterbij dan je denkt”).

Kort na de brug nam ik een caffe├»negelletje, maar die viel niet goed. Ik dacht dat ik m’n maag rustig kon houden door snel een anti-misselijkheidspilletje te nemen, maar ik was te laat. Daar stond ik dan langs de kant over te geven. Al het vocht en energie er weer uit. Vreemd genoeg liep ik daarna wel weer heerlijk, maar uiteraard was het zaak om het verloren vocht en de koolhydraten snel weer aan te vullen.

Bij Putten kwam er ineens een ontzettende stortregen naar beneden en snel ging ik onder een boom schuilen om m’n regenjas aan te doen. Het was werkelijk een complete wolkbreuk. Op dat soort momenten ben ik blij dat ik heb ge├»nvesteerd in een goede Gore-Tex regenjas van Montane, want die houdt me goed droog, terwijl ik wel m’n warmte kwijt kan. Niet lang daarna tikte ik de 100 km aan.

Trajectcontrole

Ik werd met nog 13 km te gaan gebeld door mijn vrouw die me op afstand kon volgen. Ze vroeg me of ik goed liep? Ik zei “Ja hoor, ik hoef nog maar 13 km”. Ze vertelde me dat ik van haar afliep en dat ik op 43 km afstand van haar was. “Je bent toch niet naar Ede aan het lopen?!” zei ze. Toen ik keek in Komoot naar mijn laatst gemaakte route, zag ik dat het niet goed was gegaan. Ik moest naar een bospark in Epe, maar Komoot vond er een in Ede… Dus vanaf Putten liep ik naar beneden in plaats van schuin naar boven!

Het frisse was er inmiddels wel af, dus we spraken af dat we naar elkaar toe zouden komen. M’n vrouw en een zoon zouden met de auto naar me toe rijden en ik liep hun kant op. Uiteindelijk troffen we elkaar aan bij 108 km en kon ik instappen.

Het vele drinken onderweg en het relatief lage tempo zorgen ervoor dat ik goed herstelde. De volgende dag merkte ik nauwelijks dat ik zo’n lang stuk had gelopen. Dat was een mooie meevaller!

Moraal van het verhaal: check altijd of je goed je navigatie hebt ingesteld! ­čśë

×

Hallo!

Leuk dat je contact met me opneemt!

Klik op mijn naam hieronder om te chatten via WhatsApp

× Hoe kan ik je helpen?